מי הבוס?
ללמוד להשתלט על הטכנולוגיה לפני שהיא משתלטת על חיינו
אז נכון, התשובה האוטומטית לכותרת היא: "הטכנולוגיה כבר השתלטה על חיינו". אולם, יש עדיין סיכוי להתמודד עם המציאות הטכנולוגית של ימינו, הרי "מוטב מאוחר מאשר לעולם לא". עם המוטו הזה נצא לדרך וננסה אט-אט להבין כיצד אנו מסוגלים להשתלט על הטכנולוגיה. אם את מנהלת גדולה, אם אתה עובד הייטק ואפילו אם לא, אתם לבטח יודעים כיצד לעשות שימוש מושכל בטכנולוגיה וכיצד לתפעל אותה. נשאלת השאלה: האם אתם יודעים גם כיצד לנטרל אותה ברגעי הצורך? ובכן, בטרם ארחיב את היריעה ולמען הכנות, אציין כי הכתבה תצריך מכם, קוראים יקרים, שני דברים: האחד הוא מידה מסוימת של כנות עם עצמכם והשני הוא היכולת להבין שהמצב הקיים צריך (אם לא מוכרח) להשתנות.
השירותים, אתה והסמארטפון
בשקט, כמעט בלי לשים לב, הטכנולוגיה חדרה אל מחוזות הפרטיות של כל אחד ואחת מאיתנו, אל המקום הסודי ביותר, שאפילו בני הזוג לא מכירים מקרוב (לפחות אצל רובנו), השירותים. זה הרגע בהחלט לשבת, לחייך לעצמכם ולהבין שאכן מדובר בבילוי של ממש: "אני תכף מגיע", מכריזים ונעלמים לשירותים עם הטלפון הנייד. ובכן, אפשר לשער שזה התחיל בללכת לשירותים ו"על הדרך" לנצל את הזמן להשתמש בטלפון הנייד לצרכים שונים החל מקריאת מיילים וכלה בתקשורת חברתית כגון מסרונים (SMS) וכניסה למדיה החברתית (Facebook לדוגמא). היום, המצב הוא שהולכים לשירותים ונשארים שם הרבה מעבר לזמן הדרוש להשגת המטרה, שלשמה התכנסנו עם עצמנו באותו חדרון קסום. הטכנולוגיה ממכרת, זה לא סוד, העניין המפתיע הוא שגם במקומות כמו השירותים, חדר השינה, העבודה, הלימודים וכיוצא באלה, הטכנולוגיה לעיתים שומרת על המקום הראשון אצלכם וכאן צריך לשאול: בצדק? צר לי לאכזב, אך בדוגמאות הללו ועוד אתם למעשה חודרים לעצמכם לפרטיות, גם לכם מגיע פסק זמן ובאמצעות הכנסת המכשיר הסלולארי לכל מקום אתם לא משאירים למעשה מרווח נטול טכנולוגיה, שיגרום לכם להתרכז גם בדברים האחרים שיש בחיים, כמו בדוגמת השירותים.
שני צדדים לטכנולוגיה
למען הסדר הטוב, בואו לרגע נעצור ונחשוב על היתרונות והחסרונות של הכנסת הטכנולוגיה אל המרחב האישי, הבין-אישי והמשפחתי בחיינו. מחד, ישנם היבטים חיוביים: מספיקים יותר (בואו נודה שהמתנה לתור בקופת חולים היא זמן מצוין לטלפון שהיינו חייבים לעשות) ; אפשרות לקבל דקות של שקט מהילדים בזמן שהם במחשב או בקונסולת משחקים; מקבלים תחושת שליטה; ואפילו מעבירים 'זמנים מתים' בהנאה ("Candy Crush" בדקות ההמתנה לישיבה או פגישה). מאידך, בואו נגיד בקול רם את מה שכנראה למדנו להכיר פחות: שיחות טלפון וצלילי התראות (SMS, WhatsApp, Facebook) באמצע ארוחה או חגיגה משפחתית, שלא לדבר על הכעס מהאישה\הבעל\הילדים לאחר מכן, שגורם לך לרצות לברוח יותר מאשר הבחור מהמקדש (Temple Run); רגעים של מחשבה עם עצמך שכבר אין לך, כי גם כשאתה לבד אתה מתחבר לאפליקציות, משחקים או תר אחר מידע באתרי החדשות השונים; וכן ניהול הזמן נפגע אנושות כי מבלי שאנו שמים לב (או גרוע יותר, כשאנו מודעים לכך), אנו מוצאים את עצמנו משיבים למייל שחיכינו לו ומתעסקים יותר בניסוח שלו מאשר בלסיימו ולעבור למשימה הבאה.
ממצב של נוחות לעמדה של אחריות
אפשר להגיד: "אלה החיים, אין מה לעשות" ולהמשיך בגישה שלא משאירה זמן לכלום מלבד לטכנולוגיה עצמה ואפשר גם לחשוב אחרת ולהבין שהחיים יפים ואפשריים גם בלי טכנולוגיה בכל רגע נתון. הטכנולוגיה אמנם מספקת לנו נוחות בלתי אמצעית וחיים בקצב מהיר, אך הגיע הזמן לקחת אחריות על חיינו וכן על חיי משפחתנו (במיוחד למי שיש ילדים) ולהבין שאפשר לעשות מעשה. להלן כמה טיפים שיכולים לגרום לכם להשתלט על הטכנולוגיה לפני שהיא משתלטת על חייכם (מחדש):
- מצב שקט: שימו את הטלפון על שקט ברגעים חשובים. למתקדמים: הקצו במהלך היום חצי שעה (או יותר) בה אתם לא משועבדים לצלילי הטלפון על גווניו (שיחות והודעות). למחמירים: מצב טיסה יעשה יופי של עבודה ויגרום לטלפון לא לקבל שיחות או הודעות בלבד.
- הדלקת – שילמת! חישבו פעמיים בטרם אתם מדליקים את המחשב בבית, אולי אתם יכולים להיות משתמש פאסיבי (לקרוא את המייל בלבד) דרך הטלפון החכם מבלי להתחבר למחשב ולהישאב לעבודה מהבית?
- שליטה בלחיצת כפתור: בכל אפליקציה (בדרך כלל) יש אפשרות לכבות את צלילי ההתראות הממכרים (הודעות Push-up). זה הזמן לכבות את החיווי הקולי לזמן מסוים ושום דבר לא יקרה. באחריות. בהקשר זה, וודאו שהצ'אט של הפייסבוק סגור, שהתנתקתם מה-Skype ועוד.
- מספר חסום (לא חסוי):המלצה חמה נוספת היא לוודא שמספר הטלפון שלכם חסום לקבלת שיחות ומסרונים מגופי פרסום, תורמים, קידום מכירות וכיוצא באלה – שרות זה ניתן לבקש מספקי שרות הטלפון.
- זמן טכנולוגיה: בתכנון הזמן שלכם (בבית או בעבודה) הקצו זמן שמוקדש לגלישה ושוטטות ברשת, ותעמדו בכך שזה הזמן בלבד בו אתם מרשים לעצמכם "לבזבז זמן".
למתמידים מובטחים חיים מלאי רגעי משפחה, חברה, הנאה וזוגיות, רק אל תשכחו לתעד הכול במצלמה, אבל זכרו: רק תמונה אחת בטלפון וזהו, לא מעבר לכך. שולטים בטכנולוגיה ומתחברים לחיים.
הכותב יוסי בהר הוא מאמן ומנטור טכנולוגי למנהלים בכירים.
מנכ"ל ובעלים של חברת קשרי מחשב.
נייד: 052-2451950